Teden otroka® je program Zveze prijateljev mladine Slovenije že od leta 1954. Besedna zveza “teden otroka” je zaščitena že od leta 2011 in se zapiše z veliko začetnico Teden otroka®.

V letošnjem šolskem letu je moto Tedna otroka: Zakaji in zatoji radodovednosti.

Radovednost pomeni zanimanje za različne stvari. Vodi nas k odkrivanju sveta okoli nas in pridobivanju znanja. Od vprašanja zakaj, do odgovora zato nas vodijo različne poti. Toliko kot nas je, toliko poti vodi do odgovorov, ki niso vedno enaki. Temo Tedna otroka smo povezali z rdečo nitjo našega vrtca Skupaj v raznolikosti. Pri raziskovanju, postavljanju vprašanj, iskanju nešteto možnih odgovorov, dopuščamo, da otroci razmišljajo na svoj način, so aktivni, ustvarjalni, odprti, neobremenjeni s predsodki, domnevami in odgovori nas odraslih.

Zato smo v Tednu otroka otrokom pripravili delavnice, pri katerih so imeli možnost izbire in samostojne igre in aktivnosti. Nekateri so se ob tem zabavali, drugi so opazovali in razmišljali, spet tretji so se resno zavzeli in iskali poti k odgovorom.

Ugotavljali so zakaj imajo drevesa listke in tiskali z njimi. Zakaj se pogovarjamo in kako ter se igrali igro Telefon. Zakaj in kako nastanejo mehurčki, jih lovili in se zabavali. Ustvarjali so z naravnim materialom, nizali in lepili koruzo, se pogovarjali zakaj raste na poljih. Na vprašanje zakaj skrbimo za svoje zdravje, nismo odgovarjali le z besedami, ampak z razigranostjo, preprosto igro, tekanjem, plezanjem na travniku, saj nam je lepo, toplo vreme naklonilo možnost v Tednu otroka večino časa preživeti zunaj, na prostem.

Napisala: Ana Peharc

Fotografije: Ana Peharc

Dostopnost